top of page
IMG_5038_edited.jpg

Heeft je paard 'altijd wel wat', blokkades of is je paard snel verkrampt, geblesseerd, angstig, lomp of onhandig?

Ga dan aan de slag om het lichaamsbewustzijn van je paard te trainen!

IMG_4860.JPG

Hoi, wij zijn Vera en Renske!

Onze stelling is dat vrijwel alle paarden die in de mensenwereld zijn opgegroeid lichaamsbewustzijn tekort komen, simpelweg omdat ze te eenzijdig gebruik maken van hun lijf. Hierdoor zijn er (te)veel verkrampte paarden, geblesseerde paarden en paarden met blokkades. Dat moet anders, en kán anders!

Daarom helpen we jou en je paard graag doormiddel van (onder andere) een inspirerend, vrolijk én nuttig webinar 'Creatief lichaamsbewustzijn trainen'! 

In november 2021 gaven we dit webinar voor het eerst. Inmiddels organiseren we het webinar nu, op 31 maart, voor de derde keer en hebben we al 160 mensen mogen inspireren met dit webinar!

Wij zijn beiden opgeleid tot revalidatietrainer. We hebben een holistische kijk op paarden wat we integreren in onze lessen. 

Naast de lessen hebben we beiden een ander 'extraatje': Vera studeert momenteel voor paardenosteopaat (Equine Osteopathy EDO ®) en Renske is Manuele Lymfedrainage (MLD) therapeut voor paarden. 

Herken je je paard hier (wel eens) in?

 • Walst wel eens over je heen 

 • Beweegt verkrampt

 • Is (vaak) geblesseerd

 • Vertrouwt weinig op zijn/haar lijf

 • Schrikt vaak

 • Struikelt makkelijk

 • Heeft moeite om over dingen heen te stappen

 • Vindt trailerladen spannend

 • is weinig onderzoekend

 • Stelt zich passief op in nieuwe situaties

 • Komt vaak in een onhandige situatie terecht

 • Heeft weinig controle over de 'volumeknop'. Heel hard of heel langzaam.

Of vind je sommige situaties met je paard wel eens (heel) spannend?

Minder lichaamsbewustzijn = minder zelfvertrouwen = meer stress

Paarden die altijd op vlakke bodems lopen, nooit serieuze obstakels tegenkomen en hun voedsel recht voor hun neus vinden, zijn (veel) minder lichaamsbewust dan hoe het paard 'bedoeld is'.


Draaien op een dubbeltje, klimmen, balanceren en afstanden afleggen over ruig terrein. Niet als een dolle stier maar met de preciezie van een koorddanser: dát is wat paarden van nature zouden moeten kunnen.
Voor een dier wat zijn zelfvertrouwen en overlevingskansen grotendeels uit een vitaal, krachtig, handig en wendbaar lichaam moet halen (toch nog ergens dat prooidier instinct), geeft zo'n onhandig en onbewust lijf simpelweg STRESS.

Daarnaast loopt een onhandig(er) onbewust(er) lichaam meer kans op blessures, stijfheid en blokkades én compenseert het meer. De veerkracht neemt hard af. Het is dus eerder stuk en versleten.
Maar ja, wat kunnen we hieraan doen zonder Alp of Noorse fjord in de achtertuin?

Lichaamsbewustzijn kunnen we niet zomaar 'uploaden' in ons paard.

Wel kunnen we ons samenspel op zo'n manier inrichten dat het paard vanzelf zijn lichaam begint te ontdekken, bewuster wordt, vrijer durft te bewegen en gaat vertrouwen op zichzelf. Dat verbetert zijn gezondheid maar ook de rest van je training, jullie plezier én vertrouwen in elkaar. 

Maar ja, hoe doen we dat zonder een Noorse fjord of Alp in onze achtertuin?

Passieve Fysio 

Steeds meer mensen bieden tegenwoordig voer aan op verschillende plekken en hoogtes, en brengen diversiteit in omgeving en ondergrond. Een grote en noodzakelijke stap. [Tips? Kijk op de pagina van Passive Physio]

Training

Onze training blijft achter. Wanneer we sámen bewegen met het paard valt er nog veel winst te behalen op het vlak van bewust lichaamsgebruik. 
En dan heb ik het niet over het paard nieuwe 'hulpen' aanleren, gehoorzaamheid en 'nieuwe knoppen'.

Hoe dan wel?

Het gaat over ACTIEVE, bewuste en participerende training. Sámen dus.
Training waarin het paard zelf nadenkt, beslist en ontwikkelt. Waarin mens en paard samen aan de slag gaan met lijf én omgeving. Gebruik makend van materialen en de kracht van bewustwording. Leuk, uitdagend en nuttig!

Vaak vinden wij dat er vooral hard en serieus gewerkt moet worden. Het moet vooral niet te leuk zijn. 

Het kan niet - tja - gewoon ZOMAAR LEUK zijn.

Nee, stel je voor!

Waar veel paarden het voor doen [wat veel mensen liever niet horen]:


- voor de lieve vrede
- om jou tevreden te houden
- zodat je niet boos wordt
- om gedoe te voorkomen
- om druk of pijn te ontwijken
- om stress te vermijden
- zodat hij weer naar stal mag
Dat is geen sjieke motivatie, of wel?
Zou het niet fijner zijn als hij meedoet omdat hij het zelf ook oprecht leuk vindt, hij er óók iets aan kan verdienen, het hem méér maakt, hij bewust kiest voor samenwerken met jou?

Dus: wil je de levenslust terug in je paard? 🔥🔥🔥 
Samen met je paard lichaamsbewustzijn trainen? Op een leuke, creatieve, vrolijke manier? Wil jij ook zo graag je paard zien shinen en vol motivatie en plezier zien bewegen? Een paard wat z'n lichaam kent, vertrouwt en graag gebruikt? 
Maar weet je niet precies hoe je daar komt?

 

Kom inspiratie opdoen in ons webinar 'Creatief lichaamsbewustzijn trainen'!

Wat gaan we doen?

In dit webinar nemen we je mee in een heleboel creatieve, leuke en effectieve manieren om je paard te helpen zijn eigen lijf te ontdekken. 

Naast uitleg over het 'hoe en waarom', delen we deze keer vooral veel foto en videomateriaal met je, oefeningen en een bult inspiratie om zelf mee aan de slag te gaan.

 

We maken gebruik van materialen in de bak die je samen met je paard kunt gebruiken én zien het effect op verdere training.

Om er voor te zorgen dat je na het webinar de inspiratie altijd bij de hand hebt, hebben we ook een boekje gemaakt: 'Creatief lichaamsbewustzijn trainen, hoe doe je dat?'. In dit boekje vind je 30+ oefeningen mét uitleg over het hoe en waarom. Het boekje is gedrukt op papier wat tegen een stootje kan, dus je kan het gerust op stal leggen!

Het boekje (à €14,50) zit bij de ticketprijs inbegrepen, evenals de verzendkosten binnen NL. Woon je in een ander land en wil je graag meedoen? Stuur dan een mailtje naar renske@kuddewerk.nl.

We verwelkomen je graag bij het webinar!

Lieve groet,

Vera en Renske

Meer info

Hoe andere paardeneigenaren het webinar vonden:

"Ik heb het webinar creatief lichaamsbewustzijn bij Renske en Vera gevolgd. 
Je krijgt hierin een duidelijk uitgelegd waarom lichaamsbewustzijn zo belangrijk is en op welke manieren je dit kan trainen. Veel creatieve ideeën waar je meteen mee aan de slag kan. 

Mijn paard vond voor mijn gevoel trainen nooit zo leuk. En nu ik bijvoorbeeld target training toevoeg, merk je hoe blij ze daarvan wordt. Ik zie hoe hij z'n denk vermogen meer gaat gebruiken en meer lichaamsbewustzijn krijgt. Ik heb aanvullend ook les gehad in de praktijk wat echt veel verandering heeft gebracht. Aanrader!" 

~ Irene ~

---

"Met een grote glimlach gekeken naar het Webinar over creatief lichaamsbewustzijn trainen. Veel inspiratie en tips opgedaan en het nodige enthousiasme verzameld om lekker in de praktijk mee aan de slag te gaan." 

~ Rebecca ~

---

"Vera en Renske zijn erg kundig en enthousiast, een hele fijne combinatie! Daarnaast hebben ze in veel dingen een net iets andere benadering die ik verfrissend, interessant en inspirerend vind!" 

~ Valerie ~

Tarieven

Creatief lichaamsbewustzijn trainen

Samenspel voor Coördinatie en Flow!

€ 39,50

 • 31 maart 2022

 • 19.30-22.00 uur

 • Webinar van 2,5 uur (met korte pauze).

 • Vooraf ontvang je via de post het boekje' Creatief lichaamsbewustzijn trainen, hoe doe je dat?' à € 14,50 + verzendkosten binnen NL.

 • Kan je er niet live bij zijn? Of wil je het nog een keer terugkijken? Het webinar is nog 14 dagen te bekijken en je kan uiteraard je vragen stellen. 

 • Webinar bomvol met foto-/videomateriaal!

8c29e758-8492-457b-8ac7-f0731c404e6d.JPG

Benieuwd wat samen lichaamsbewustzijn trainen voor jullie kan betekenen?

Vul dan hieronder het formulier in! De betaling start automatisch na het invullen van je gegevens.
Aanmelden
Veelgestelde vragen
bottom of page