Renske KuddeWerk

Vraag je je wel eens af of je paard het leuk vindt om samen wat te doen?
Lijken jullie elkaar soms niet (helemaal) te begrijpen?
Wil je weer plezier vinden in samen (gezond) bewegen?
Verwarring, weerstand, irritatie of verdriet?
Maar bovenal LIEFDE voor je paard?

water Schuim
Renske Smit KuddeWerk

Dan kan ik je helpen om weer plezier te vinden door te ontrafelen, omdenken en verbinden.

In 2015 kwam mijn droom uit en kocht ik, Renske, mijn eerste echte eigen paard: Lisa. Ik volgde toen onder andere een 'natural horsemanship'-instructeursopleiding in België. 

Helemaal in de wolken was ik! Toen we terug waren in Nederland, bleek niet veel later dat ze fysiek en mentaal helemaal in de kreukels zat. Iets waardoor ik regelmatig met mijn handen in het haar zat omdat ik vaak niet wist wat nou het beste voor haar zou zijn, welke behandelaar/therapeut goed haar werk deed en hoe ik haar kon helpen weer fit en blij te zijn. 

 

Ik had zelf ook les van verschillende mensen, maar ik voelde dat het niet klopte voor mij. Uitspraken als: 'ze is dominant' en 'ze moet er gewoon doorheen' raakten mij. Daarnaast had ik een heel ander gevoel bij haar gedrag.

Mijn onderbuik gevoel bleek te kloppen want niet veel later kwam ik erachter dat ze PSSM2 heeft. 

Inmiddels hebben we een manier gevonden waarbij ik Lisa kan helpen haar lijf toch in beweging en zacht te houden door te werken vanuit plezier en eigen motivatie. 

 

Naast mijn werk als holistisch (revalidatie) instructeur, ben ik ook Manuele Lymfedrainage (MLD) therapeut. De kennis en ervaring die ik opgedaan heb uit de opleidingen hiervoor, neem ik mee in mijn lessen. Ook twee jaar aan leer-en-werk ervaring op de operatiekamer als 'anesthesiemedewerker in opleiding' is een fijne aanvulling.

Door dit alles te combineren bekijk ik het paard als geheel waardoor ik gericht kan ondersteunen, adviseren en doorsturen.

 • Facebook
 • Instagram

Herken je dit ook?

Jij als paardeneigenaar doet er natuurlijk alles aan om je paard gezond en blij te houden. 

Toch kan het zo zijn dat je paard last heeft van fysieke en/of mentale klachten ondanks jouw liefdevolle zorg.

Ik weet als geen ander hoe het is om een paard te 'hebben' waarvan het lijf niet meewerkt.

Dit vertaalt zich meestal in bepaald gedrag waar wij van kunnen schrikken, ons het gevoel geeft dat het paard geen 'respect' heeft of dominant is. Maar ook met je handen in het haar kunnen laten zitten. Want wat kan er in zo'n geval nog wel? Hoe kun je, ondanks de lichamelijke/mentale ongemakken een weg vinden naar een gezond bewegingspatroon, plezier en creativiteit?

Wellicht heb je zelf al wel veel verschillende dingen geprobeerd zoals verschillende trainingsvormen. Misschien wel met steeds meer opbouwende druk?

Brengen de goedbedoelde adviezen van je stalgenoten je in de war?

Wil je graag zoeken naar de oorzaak van gedrag?

Zomaar een greep uit waar ik je mee kan helpen:

Renske Smit KuddeWerk

Stress

* Je paard bouwt snel spanning op en vindt het lastig om dit af te laten vloeien.

* Je paard is snel overprikkeld.

* Je merkt dat je sommige situaties met je paard toch een beetje spannend vindt.

* Dagelijkse dingen zoals hoeven krabben, halsteren en meelopen zorgen voor onbegrip, frustratie en misschien wel gevaarlijke situaties.

Plezier

* Je merkt dat je paard niet graag mee doet met wat jij in gedachten hebt om te doen.

*Je twijfelt of je paard jouw trainingen wel leuk vindt.

* Je bent toe aan een flinke portie nieuwe inspiratie.

* Je wil graag een fijne start hebben met je nieuwe paard.

* Je bent op zoek naar dingen die je kan doen zonder te rijden.

Balans

* Je paard heeft moeite om zijn/haar lijf in balans te brengen.

* Je vraagt je af hoe je je paard (zonder bijzetteugels en bit tóch) gezond kan bewegen.

* Je wil graag trainen op gevoel, maar ook werken aan een fysiek, mentaal en geestelijk gezond paard.

* Je paard herstelt langzaam na inspanning of heeft snel stress.

water Schuim

"Wat doe je nou eigenlijk precies, Renske?"

Ha, goede vraag. 

Ik haal veel voldoening uit mijn werk wanneer ik combinaties mag begeleiden in hun processen wanneer er bijvoorbeeld al een hoop trainingsvormen vastgelopen zijn of men voelt dat adviezen en acties op/tegen/voor het paard indruisen tegen hun gevoel. Wanneer we een ingang vinden om uit een, vaak, vicieuze cirkel te stappen en hiermee het paard weer zien voor wie hij/zij daadwerkelijk is, gebeuren er de meest toffe dingen. Maar ook manieren vinden om te kijken naar wat wél kan met een paard met fysieke issues is iets wat mij nauw aan het hart ligt.

Zelf zie ik het als revalidatie in de breedste zin van het woord: omgeving, lichaam, geest en spiritueel. De holistische weg omdat ik geloof dat alles met elkaar verbonden is. 

Het gaat mij niet om uiterlijk spektakel, als in: heftige bewegingen, de meest moeilijke oefeningen of trucjes. 

Voor mij is 'spektakel' wanneer gezichtsuitdrukkingen veranderen, paarden gezonde bewegingspatronen ontwikkelen, zelf na leren denken, zichzelf weer vinden, durven te ontspannen en gaan stralen. En dit kan op zoveel verschillende manieren. Welke manier is helemaal afhankelijk van jou en je paard. 

Daarom vind ik het tijdens mijn lessen belangrijk om te doen wat nodig is, op zoek te gaan naar de grootste noodzaak. Welke emotie zit er achter het gedrag? Soms betekent dat dat we misschien wel iets heel anders gaan doen dan jij misschien had verwacht.

Toch is mijn ervaring dat juist op deze manier werken het meest bijdraagt om oplossingsgericht te kunnen werken. 

Door de jaren heen heb ik kennis gemaakt met veel verschillenden methoden en trainingswijzen. Stapsgewijs en volgens een plan.

Nu laat ik werken volgens een methode juist steeds meer los. Denken en doen buiten de gebaande paden omdat geen enkel paard en mens hetzelfde is. 

Door op deze manier te werken kan je mijn lessen dus ook niet in een hokje plaatsen zoals 'clickertraining' of 'horsemanship'.

Er zijn paarden waarbij ik zo goed als volledig positieve bekrachtiging (R+) inzet, of juist een combinatie maak van R+ en zachte (!) negatieve bekrachtiging (R-) en dus ook regelmatig een longeerzweep vast heb. 

Geen: geslinger aan hoofden met een touw, paarden flink aan het werk zetten zodat rust hun 'beloning' is en paarden 'er doorheen werken'.

Wel: zoeken naar manieren om te bewegen vanuit eigen motivatie, plezier vinden in de dingen die je doet, werken met voerbeloningen en de comfortzone van jouw paard en jezelf steeds een beetje oprekken (maar niet scheuren!).

Om je een ideetje te geven waar we mee aan de slag kunnen gaan:

targettraining

ontspannen buiten wandelen 

bodywork

paardenyoga 

dubbele lijnen

werken aan de hand

gymnastiserend longeren 

spannings- en angstproblematiek

creatief lichaamsbewustzijn trainen

Zoals je misschien al leest, is veel van bovenstaand gericht op grondwerk. 'Het begint met grondwerk' is dan ook mijn motto! 

Het mooie is, is dat rijtechnische problemen meestal ook (voor het grootste deel) opgelost kunnen worden vanaf de grond. 

Tijdens mijn lessen worden er nooit hulpteugels gebruikt en werken we in principe zonder bit. Wil je graag de overstap maken naar bitloos maar durf je het nog niet helemaal aan? Geen zorgen, we maken de overstap op het tempo waar jij je veilig bij voelt. 

Renske Smit KuddeWerk
Renske Smit KuddeWerk

Hoe andere paardeneigenaren werken met mij hebben ervaren:

"Een aantal jaar geleden was ik op zoek naar iemand die mij kon helpen om mijn paard beter te begrijpen, en één team te worden.

 

Via internet ben ik bij Renske van kuddewerk terechtgekomen, ik heb daarna ruim 3 jaar les van Renske gehad. Ik heb altijd en nog steeds veel aan de lessen van Renske gehad. De rust die ze geeft en de duidelijke uitleg. Renske heeft mij geleerd hoe paarden communiceren en hoe ik daar naar kan luisteren en tegelijkertijd daarmee om te gaan.

 

Wat ik heel fijn vind is dat ik nu een paard heb waarmee ik goed kan communiceren, hierdoor heeft mijn paard veel meer rust gekregen. 

“Een paard doet niet zomaar iets, maar wil wat zeggen.

Mijn paard en ik zijn door Renske één team geworden. :-) "

 

~ Evelien ~
 

---

"Nu 2 lessen grondwerk van Renske gehad met onze Fries Aafke. We maken nu al veel progressie. Renske is rustig, kundig, gezellig en wij voelen ons meteen op ons gemak. We kijken nu al uit naar de volgende les!"

~ Miriam ~

water Schuim

Een Quick Fix  is nóóit een duurzame en eerlijke oplossing.

Daarom ga je met mij altijd op zoek naar de oorzaak. Dit vraagt om een investering in tijd, energie, geduld, omdenken en een flinke portie humor!

Kink uít de kabel

Werken aan vrije, vloeiende maar vooral functionele en gezonde beweging van het lijf. Door creatieve manieren zoeken we naar een rechtgericht en soepel paard zonder gepluk en gepeuter aan het lijf.

Veerkracht

Je paard (en jezelf) veerkrachtig maken zodat hij/zij het vermogen heeft om te herstellen van stress en tegenslag.

Vaak zelfs daarna wijzer en sterker! 

Doorvoelen en doorleven van deze emoties is de voorwaarde voor groei.

Volste vertrouwen

Volmondig JA! durven zeggen naar jezelf en je paard. Diep geworteld vertrouwen in jullie samenzijn dat je elke situatie samen aan kan. 

Renske Smit KuddeWerk

Kennismakingsles

Waar zit de urgentie en via welke ingang kunnen we hier aan werken?

€ 65,-

 • De afspraak duurt ± 75 minuten.

 • We bespreken uitgebreid wat er gaande is. De fysieke/mentale gesteldheid van je paard, huisvesting, hoeven, management, etc. zijn dingen die besproken kunnen worden. Wanneer nodig stuur ik je door.

 • Hierna geef ik je tools en uitleg om de eerste stappen te zetten richting verandering. Geen Quick Fix, dit is pas het begin!

 • Ook na de afspraak kan je bij mij terecht voor je vragen en hulp.

 • Exclusief reiskosten: € 0,30 per km (vanaf Haarlem). Er zijn 10 km zijn reiskosten vrij. Reiskosten worden gedeeld op een route of bij meerdere aanvragen op één stal.

6a11c179-21c3-497c-8cb9-17882f801583.JPG

Les

Op zoek naar de knelpunten en vanuit daar terug naar balans en harmonie!

€ 45,-

 • De les duurt ± 45 minuten.

 • Bitloos, of werken naar bitloos toe.

 • Zonder hulpteugels.

 • Je krijgt tips, adviezen en eventueel doorverwijzingen. 

 • We maken samen een plan van aanpak wat betreft management rondom je paard en lessen.

 • Ook na de les kan je bij mij terecht voor je vragen en hulp.

 • Exclusief reiskosten: € 0,30 per km (vanaf Haarlem). Er zijn 10 km zijn reiskosten vrij. Reiskosten worden gedeeld op een route of bij meerdere aanvragen op één stal.

Renske Smit KuddeWerk
water Schuim

Praktische informatie

Vooraf aan de eerste afspraak bespreken we alvast waar je graag aan wil werken en eventuele (medische) bijzonderheden. Zo kan ik mij alvast een beeld vormen van wat er gaande en nodig is. 

Voor de les zorg je dat er een veilige, ruime en rustige plek is waar we kunnen lessen bij jou op stal. Reserveer eventueel de bak/kraal wanneer dat mogelijk is zodat we met volledige concentratie aan het werk kunnen. 

De eerste afspraak duurt ongeveer 75 minuten. Vervolg lessen duren in principe 45 minuten. Soms lopen we een beetje in/uit als dat op dat moment nodig is. 

Na de eerste les bepaal je of je graag verder samen aan de slag wil gaan. Ik maak mijn planning per twee maanden en samen kijken we wat een geschikte dag en tijd voor je zijn om te lessen in de aankomende periode. 

Als je vragen hebt naar aanleiding van de les, kun je mij doordeweeks bereiken via de appen/mailen. Stuur gerust een foto/(kort)filmpje zodat ik even met je mee kan kijken. 

Hier kan ik jou en je paard ook bij helpen:

Paardvriendelijke training

Training

Manuele Lymfedrainage (MLD) voor paarden Haarlem

Manuele Lymfedrainage

Boekenkast met studieboeken

Webinar

water Schuim

Benieuwd wat samen aan de slag gaan voor jullie kan betekenen?

Vul hieronder het formulier zo compleet mogelijk in en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.
We bespreken samen hoe ik jullie kan helpen!