top of page
image00002_edited.jpg

Afspraak

Manuele Lymfedrainage (MLD)

Wakker het zelfherstellend vermogen van je paard aan & help zo je paard bij fysieke klachten zoals CPL, (chronische) mok, stalbenen en verlaagde weerstand.

Jij doet er natuurlijk alles aan om je paard gezond en blij te houden. 

Vaak verzorgen we onze paarden zelfs beter dan onszelf! Supplement hier en zalfje daar. 

Toch hebben heel veel paarden blijvende (vage) klachten, ondanks de liefdevolle zorg.

Wellicht is je paard al door een hele medische (malle) molen gehaald maar heeft je paard nog steeds klachten.

Smeer je je een ongeluk met (chemische) crèmes, hormoonzalven, puilt je kast inmiddels uit van 100 en 1 verschillende potjes en poedertjes of weet je dierenarts ook niet meer wat te doen met bijvoorbeeld een blijvend dik been.

Een nog totaal onderbelicht onderdeel van het paardenlijf is het lymfesysteem. Verantwoordelijk voor een zuiver, gezond en stromend lijf.

Ik vertel je er graag alles over!

Een gezond en optimaal werkend lymfesysteem is vaak een ontbrekend puzzelstuk in het herstel van je paard.

" Mijn paard was best kreupel en heel erg in zichzelf gekeerd. Na de 1ste behandeling is zijn levenslust terug. Komt hij hinnikend naar me toe en gaat het met de blessure de goede kant op. [..]"

~ Saskya ~

Hoe het werkt

MLD (Manuele Lymfedrainage) is één van de meest oppervlakkige massagetechnieken. Daardoor lijkt het soms alsof er weinig gebeurt.

De reden dat ik zo zacht en subtiel werk, is omdat het lymfesysteem een gevoelig systeem is. Bij teveel druk schieten lymfevaten in de stress en bereik je het tegenovergestelde resultaat.

 

Om deze reden zorg ik ook altijd voor een ontspannen sfeer tijdens de afspraak. Jouw paard mag heerlijk in de 'lymfemodus' zakken waarin hij/zij helemaal kan genieten van de zachte aanrakingen en op kan gaan in de behandeling.

 

Het lymfesysteem kun je zien als de grote afvalvervoerder en zuiveraar van het lichaam en is betrokken bij heel veel processen en organensystemen in het lichaam. Hierdoor is MLD breed inzetbaar.

Stoffen zoals eiwitten, rode bloedcellen, vet en afvalstoffen worden door het lymfesysteem vervoerd naar lymfeklieren en vervolgens wordt de lymfe weer teruggegeven aan de bloedbaan.

Je kan je misschien voorstellen dat wanneer het lymfesysteem niet optimaal kan werken, er problemen kunnen ontstaan in onder andere de afvoer van afvalstoffen en vocht.

 

Wanneer het paard een MLD behandeling ontvangt, wordt hiermee het lymfesysteem gestimuleerd. Afvalstoffen en vocht worden sneller afgevoerd en het immuunsysteem krijgt een zetje in de goede richting.

"Ik heb vrijdag zo heerlijk met hem getraind, donderdag ook al. 

Hij was weer lekker Spaans, met zijn temperament en de dans die onstond. Ik had voor het eerst geen moeite met hem in draf te krijgen, ik heb het idee dat de behandeling hem echt heeft geholpen."

~ Sharon ~

In deze situaties is het raadzaam om MLD in te zetten :

* Je paard heeft snel dikke benen bij langer stilstaan (stalbenen).

* Je merkt dat de weerstand van je paard niet altijd optimaal is.

* Je paard volgt momenteel een KPU traject.

* Je paard is (snel) hoefbevangen.

* Je hebt een sokkenpaard met mok / rasp / Jeuk / CPL (chronisch progressief lymfoedeem).

* De (chronische) mok wil maar niet verdwijnen.

* Je paard schuurt regelmatig aan zijn staart en manen. Je merkt dat er steeds meer plukken haar verdwijnen en ontdekt daar wondjes.

* Je paard is gevoelig voor einschuss, of je paard zit momenteel in de acute fase van einschuss.

* Je paard heeft net een operatie / tandartsbezoek achter de rug met (veel) medicatiegebruik.

* Wonden genezen traag na bijvoorbeeld een operatie of val.

* Je paard herstelt langzaam na inspanning of heeft snel stress.

* Je paard heeft net een stressvolle / traumatische periode achter de rug.

* Je wil je paard preventief ondersteunen en laten genieten.

Sommige van bovenstaande klachten lijken in het begin misschien onschuldig, maar als je er niks aan de oorzaak doet, dan heeft je paard hier wel degelijk last van en kan dit escaleren. Belangrijk dus om deze klachten niet voor lief te nemen, ook al bestaan ze misschien al lang! 

 

Door het lymfesysteem te stimuleren met MLD, wordt er, op een zachte manier én op het tempo van het paard, gewerkt aan het in beweging brengen van vastgelopen processen in het lijf. Dit kan zowel fysiek als mentaal zijn. 

Daarnaast spreekt MLD het parasympatische deel van het zenuwstelsel aan. Dit deel is verantwoordelijk voor rust en herstel. Precies wat jouw paard nodig heeft in de bovenstaande situaties.

" [..] Mede dankzij dit advies en de MLD behandelingen hebben wij de CPL al ruim een jaar onder controle en heeft Ewan sindsdien geen buikpijn meer en nauwelijks nog jeuk aan zijn benen.

 

Het contact met Renske is altijd open en fijn en ze houdt altijd rekening met je voor het plannen van afspraken.

 

Wij en Ewan zijn nog steeds heel erg blij met Renske!"

~ Esther ~

CPL

Er is een grote kans dat je op deze pagina terecht bent gekomen omdat je iets gelezen hebt over CPL (chronisch progressief lymfoedeem), een beenaandoening die we vooral bij veel paarden met sokken zien. 

Klachten zoals jeuk, stampen, wondjes, rimpels, hobbels en knobbels zijn vaak dagelijkse kost voor sokkenpaarden-eigenaren. 

Dierenartsen weten soms niet meer wat te doen of zeggen dingen als "zulke paarden worden nou eenmaal niet zo oud". 

Mijn visie is daar anders op: bovenstaande klachten zijn écht niet normaal!

CPL is helaas nog ongeneeslijk en ook MLD is geen tovermiddel. 

Maar mijn ervaring is wel dat middels MLD en passend management het progressieve verloop vertraagd kan worden.

Juist wanneer je er op tijd bij bent, dus voordat benen heel erg hard zijn geworden en rimpels tot de sprong heeft.

Om sokkenpaarden-eigenaren te informeren en te ondersteunen, heb ik een gratis E-book geschreven. Deze kan je downloaden door hieronder op de knop te drukken.

Ook lees je in het E-book waarom MLD zo noodzakelijk is bij CPL.

CPL

"Chili had veel last van vocht in haar been. Dierenartsen wisten er geen raad mee en konden verder niet helpen. Dan ga je op zoek naar een oplossing. In dit geval bleek dat Renske! Naar aanleiding van de ervaringen van anderen heb ik Renske gevraagd om naar Chili te komen kijken. Renske komt van verder weg maar dit heeft mij niet doen twijfelen om haar in te schakelen.

Uiteindelijk na 5 behandelingen MLD ben ik onwijs blij met het resultaat. Chili zit weer lekker in haar vel en haar been is weer zoals het hoort te zijn.

Chili en ik zijn onwijs blij dat Renske op ons pad is gekomen en dat ze Chili zo goed heeft kunnen helpen!"

~ Manon ~

Herstellen doe je niet door even met je vingers te knippen.

Zo ook je paard niet. Geef het proces daarom de tijd, sta open om nieuwe dingen te leren en te proberen en je handen uit de mouwen te steken!

Verlichting klachten

Werken aan het zelfherstellend vermogen van je paard, een goede weerstand en een 'schoon' lichaam. Hiermee stimuleren we onder andere wondgenezing, algehele gezondheid en een verhoogde afvoer van vocht-  en afvalstoffen.

Stroming in het lijf

Ontspanning van lijf en geest zorgen voor het mogelijk maken van genezing en loslaten van wat het paard niet meer nodig heeft, waardoor je kan merken dat je paard makkelijker beweegt, meer ontspannen en/of opgewekter is.

Rust en een plan

Gericht plan om te werken aan de gezondheid van je paard. Je leert over onder andere voermanagement en weet hoe je je paard zelf beter kan ondersteunen op verschillende vlakken.

Werken aan grip op de klachten van je paard!

Praktisch

Vooraf ontvang je een online intakeformulier die je tijdig invult. Zo kan ik je paard alvast zo goed mogelijk leren kennen en hier rekening mee houden tijdens de behandeling.

Ik vraag je daarom om alles op te schrijven over onder andere de voeding, huisvesting, voeten, training en (medische) geschiedenis van je paard.

Op deze manier kan ik ook alvast een inschatting maken hoeveel behandelingen er nodig zijn en met welk interval. Toch is niets zo veranderlijk als... een paard. Dus wanneer bijvoorbeeld na de eerste behandeling blijkt dat er wat anders nodig is, passen we het net zo makkelijk aan.

Er zijn ook een aantal uitzonderingen waarbij ik je paard niet direct kan behandelen, namelijk wanneer je paard:

- koorts heeft

- vochtafdrijvers krijgt

- droes heeft

- in de meest acute fase van einschuss zit

- hartklachten heeft.

 

Is er wel één van bovenstaande aan de hand? Neem toch contact op! We overleggen met de dierenarts wanneer MLD wel ingezet kan worden. Zeker bij einschuss is het zaak om zo snel mogelijk te beginnen wanneer kan, om de schade zoveel mogelijk te beperken.

 

De afspraak duurt 1 tot 1,5 uur. Het ligt een beetje aan de reactie van het paard hoe lang precies.

Ik kom bij jou op stal, op de vertrouwde plek van jouw paard. Het is handig om een afspraak te maken wanneer het rustig is op stal zodat je paard geen last heeft van rumoer om hem/haar heen en zich helemaal kan richten op zichzelf.

 

Tijdens de behandeling zelf ben ik vaak stil, zodat je paard helemaal kan ontspannen. Paarden ervaren de behandeling meestal als zeer prettig. Rondom de behandeling geef ik je informatie over wat je verder nog kunt doen om je paard zelf te helpen.

Eventueel tape ik je paard na de behandeling. Hiervoor moet het paard droog zijn.

 

Als je vragen hebt naar aanleiding van de behandeling, kun je mij doordeweeks bereiken via de appen/mailen.

NB: ik ben geen dierenarts en stel geen diagnoses!

Twijfel je of het goed gaat met je paard of is er spoed? Schakel altijd een dierenarts in.

Manuele Lymfedrainage

Wakker het zelfherstellend vermogen van je paard aan!

€ 80,-

 • Afspraak van ± 60-90 minuten, afhankelijk van de reactie van jouw paard. 

 • Vooraf een digitale intake en praktische tips.

 • Ik bekijk je paard als geheel, met een holistische visie.

 • Je krijgt tips, adviezen en eventueel doorverwijzingen. 

 • We maken samen een plan van aanpak wat betreft management rondom je paard en behandelingen.

 • Ook na de behandeling kan je bij mij terecht voor je vragen en hulp.

 • Bij het aanbrengen van lymfetape wordt € 7,50 extra in rekening gebracht.

 • Exclusief reiskosten: € 0,30 per km (vanaf Haarlem). De eerste 10 km zijn reiskosten vrij. Kosten worden gedeeld op een route of bij meerdere aanvragen op één stal.

image00001.jpeg

Hoi, ik ben Renske!

In 2015 kwam mijn droom uit en kocht ik, Renske, mijn eerste echte eigen paard: Lisa. Helemaal in de wolken was ik! Maar niet veel later bleek dat ze fysiek en mentaal helemaal in de kreukels zat. Iets waardoor ik regelmatig met mijn handen in het haar zat omdat ik vaak niet wist wat nou het beste voor haar zou zijn, welke behandelaar/therapeut goed haar werk deed en hoe ik haar kon helpen weer fit en blij te zijn. Na een tijdje ontdekte ik ook dat ze PSSM2 heeft.

 

Verschillende behandelaars zijn geweest en één van hen wees mij op Manuele Lymfedrainage (MLD) voor paarden om Lisa zelf te kunnen ondersteunen voor haar been wat telkens dik werd, om haar te helpen in het vinden van rust en haar zelfgenezend vermogen aan te spreken.

Van het één kwam en na de eerste opleidingsdag wist ik het: over dit prachtige systeem moet ik alles weten! Zodoende ben ik dan ook sinds 2017 een bevlogen Manuele Lymfedrainage (MLD) therapeut voor paarden.

Nog dagelijks laat ik mij verrassen door de kracht van het lymfesysteem en MLD.

Zo subtiel en toch zo krachtig!

 

Naast mijn werk als MLD-therapeut, ben ik ook holistisch (revalidatie) instructrice. De kennis en ervaring die ik opgedaan heb uit de opleidingen hiervoor, neem ik mee in mijn behandelingen. Ook twee jaar aan leer-en-werk ervaring op de operatiekamer als 'anesthesiemedewerker in opleiding' is een fijne aanvulling. 

Door dit alles te combineren bekijk ik het paard als geheel waardoor ik gericht kan ondersteunen, adviseren en doorsturen.

"[..] Na de behandeling die Renske heeft gegeven is hij super energiek en zit goed in zijn vel! Ook genoot hij zichtbaar van de behandeling zelf.

Renske draagt een rustige energie bij zich en neemt goed te tijd. [..]"

~ Nina ~

 • Rijd je ook paarden in?
  Heel kort: nee, ik rij geen paarden in. Dit is niet mijn specialisme en dit is juist iets waarvoor je naar iemand toe moet die dit met hart en ziel doet. Daarom wijs ik je graag door naar mijn collega Vera Bergmeijer van EnJoy Balance. Kan ik dan niks in het inrij proces voor je betekenen? Jazeker wel! Om je paard fijn 'af te leveren' aan Vera (; en na het inrijden, kom ik jou en je paard heel graag begeleiden.
 • Hoe lang duurt een trainingsperiode?
  Een trainingsperiode duurt minimaal 2 maanden.
 • Hoeveel dagen per week moet mijn paard getraind worden?
  Het aantal trainingsdagen per week, stemmen we samen af. Na een eerste kennismaking kan ik een inschatting maken.
 • Wat kan ik zelf doen tijdens een trainingsperiode?
  Wat jij doet op de dagen dat ik niet train, bespreken we na een training. Om er voor te zorgen dat jij mee leert met je paard, les je in ieder geval om de week naast de trainingen die ik doe. Voor deze les betaal je een lager tarief.
Veelgestelde vragen

Benieuwd wat samen aan de slag gaan voor jullie kan betekenen?

Vul hieronder het formulier zo compleet mogelijk in en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.
We bespreken samen hoe ik jullie kan helpen!

Contact
bottom of page