top of page
image00002_edited.jpg

Heeft je paard al een tijdje last van fysieke klachten zoals CPL, (chronische) mok, stalbenen, slecht helende wonden en heb je al van alles geprobeerd, maar lijkt het niet te helpen?

Dan is het tijd om het lymfesysteem van je paard te ondersteunen!

water Schuim
Renske Smit KuddeWerk

In 2015 kwam mijn droom uit en kocht ik, Renske, mijn eerste echte eigen paard: Lisa. Helemaal in de wolken was ik! Maar niet veel later bleek dat ze fysiek en mentaal helemaal in de kreukels zat. Iets waardoor ik regelmatig met mijn handen in het haar zat omdat ik vaak niet wist wat nou het beste voor haar zou zijn, welke behandelaar/therapeut goed haar werk deed en hoe ik haar kon helpen weer fit en blij te zijn. Na een tijdje ontdekte ik ook dat ze PSSM2 heeft.

 

Verschillende behandelaars zijn geweest en één van hen wees mij op Manuele Lymfedrainage (MLD) voor paarden om Lisa zelf te kunnen ondersteunen voor haar been wat telkens dik werd, om haar te helpen in het vinden van rust en haar zelfgenezend vermogen aan te spreken.

Van het één kwam en na de eerste opleidingsdag wist ik het: over dit prachtige systeem moet ik alles weten! Zodoende ben ik dan ook sinds 2017 een bevlogen Manuele Lymfedrainage (MLD) therapeut voor paarden.

Nog dagelijks laat ik mij verrassen door de kracht van het lymfesysteem en MLD.

Zo subtiel en toch zo krachtig!

 

Naast mijn werk als MLD-therapeut, ben ik ook holistisch (revalidatie) instructrice. De kennis en ervaring die ik opgedaan heb uit de opleidingen hiervoor, neem ik mee in mijn behandelingen. Ook twee jaar aan leer-en-werk ervaring op de operatiekamer als 'anesthesiemedewerker in opleiding' is een fijne aanvulling. 

Door dit alles te combineren bekijk ik het paard als geheel waardoor ik gericht kan ondersteunen, adviseren en doorsturen.

 • Facebook
 • Instagram

Herken je dit ook?

Jij als paardeneigenaar doet er natuurlijk alles aan om je paard gezond en blij te houden. 

Vaak verzorgen we onze paarden zelfs beter dan onszelf! Supplement hier en zalfje daar. Waarom krijgt je paard dan toch soms last van vervelende dingen ondanks jouw liefdevolle zorg? Dit kan jou een hoop onrust geven. De (goedbedoelde) adviezen van je stalgenoten helpen soms, maar kunnen je hoofd flink laten tollen.

Waar moet je nou uit kiezen?

Wat is het beste voor jouw paard?

Hoe kun je de oorzaak aanpakken zodat je paard weer herstelt?

Wellicht heb je zelfs al wel veel verschillende dingen geprobeerd zoals (chemische) crèmes en hormoonzalven maar wil je liever een andere manier?

In deze situaties kan MLD helpen:

* Je paard heeft snel dikke benen bij langer stilstaan (stalbenen).

* Je merkt dat de weerstand van je paard niet altijd optimaal is.

* Je paard volgt momenteel een KPU traject.

* Je paard is (snel) hoefbevangen.

*Je hebt een sokkenpaard met mok / rasp / Jeuk / CPL (chronisch progressief lymfeoedeem).

* De (chronische) mok wil maar niet verdwijnen.

* Je paard schuurt regelmatig aan zijn staart en manen. Je merkt dat er steeds meer plukken haar verdwijnen en ontdekt daar wondjes.

* Je paard is gevoelig voor einschuss, of je paard zit momenteel in de acute fase van einschuss.

* Je paard heeft net een operatie / tandartsbezoek achter de rug met (veel) medicatiegebruik.

* Wonden genezen traag na bijvoorbeeld een operatie of val.

* Je paard herstelt langzaam na inspanning of heeft snel stress.

* Je paard heeft net een stressvolle / traumatische periode achter de rug.

* Je wil je paard preventief ondersteunen en laten genieten.

Sommige van bovenstaande klachten lijken in het begin misschien onschuldig, maar als je er niks aan de oorzaak doet, dan heeft je paard hier wel degelijk last van en kan dit escaleren. Belangrijk dus om deze klachten niet voor lief te nemen, ook al bestaan ze misschien al lang! 

 

Door het lymfesysteem te stimuleren met MLD, wordt er, op een zachte manier én op het tempo van het paard, gewerkt aan het in beweging brengen van vastgelopen processen in het lijf. Dit kan zowel fysiek als mentaal zijn. 

Daarnaast spreekt MLD het parasympatische deel van het zenuwstelsel aan. Dit deel is verantwoordelijk voor rust en herstel. Precies wat jouw paard nodig heeft in de bovenstaande situaties.

water Schuim

Hoe werkt het?

MLD (Manuele Lymfedrainage) is één van de meest oppervlakkige massagetechnieken. Daardoor lijkt het soms alsof er weinig gebeurt.

De reden dat ik zo zacht en subtiel werk, is omdat het lymfesysteem een gevoelig systeem is. Bij teveel druk schieten lymfevaten in de stress en bereik je het tegenovergestelde resultaat.

 

Om deze reden zorg ik ook altijd voor een ontspannen sfeer tijdens de afspraak. Jouw paard mag heerlijk in de 'lymfemodus' zakken waarin hij/zij helemaal kan genieten van de zachte aanrakingen en op kan gaan in de behandeling.

 

Het lymfesysteem kun je zien als de grote afvalvervoerder en zuiveraar van het lichaam en is betrokken bij heel veel processen en organensystemen in het lichaam. Hierdoor is MLD breed inzetbaar.

Stoffen zoals eiwitten, rode bloedcellen, vet en afvalstoffen worden door het lymfesysteem vervoerd naar lymfeklieren en vervolgens wordt de lymfe weer teruggegeven aan de bloedbaan.

Je kan je misschien voorstellen dat wanneer het lymfesysteem niet optimaal kan werken, er problemen kunnen ontstaan in onder andere de afvoer van afvalstoffen en vocht.

 

Wanneer het paard een MLD behandeling ontvangt, wordt hiermee het lymfesysteem gestimuleerd. Afvalstoffen en vocht worden sneller afgevoerd en het immuunsysteem krijgt een zetje in de goede richting.

PHOTO-2021-03-25-09-35-19.jpg

Wil je graag informatie ontvangen over MLD, CPL en andere casussen? 
Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief

(2x per maand)

Nieuwsbrief

Hoe andere paardeneigenaren werken met mij hebben ervaren:

Voor mijn paard, met een langdurige blessure, ben ik in contact gekomen met Renske van kuddewerk.

 

Vóór de eerste MLD behandeling wil Renske (héél) veel weten over je paard, de blessure of klacht, stalling, voerbeleid etc. Dit bespreekt zij, op locatie, met je.

 

Mijn paard was best kreupel en heel erg in zichzelf gekeerd. Na de 1ste behandeling is zijn levenslust terug. Komt hij hinnikend naar me toe en gaat het met de blessure de goede kant op.

Inmiddels zijn we 3 behandelingen verder en gaat mijn paard er helemaal voor staan als Renske komt behandelen.

Ik ben zeer tevreden over Renske en haar behandelingen. Ze is rustig en lief voor de paarden, kundig, denkt mee en komt met goede bruikbare adviezen. Ik zou haar zeker aanbevelen voor behandeling van je paard.

~ Saskya ~

---

Sinds we weten dat onze tinker Ewan CPL heeft, hebben we Renske ingeschakeld voor MLD behandelingen.

 

Bij onze eerste afspraak gaf Renske heel veel tips over wat we nog meer konden doen om de CPL bij Ewan te remmen.

Zij vertelde onder andere over waar wij voedingsadvies konden opvragen. Maar ook welke zalf wij het beste konden gebruiken op open wonden en welke op de harde rimpels.

 

Mede dankzij dit advies en de MLD behandelingen hebben wij de CPL al ruim een jaar onder controle en heeft Ewan sindsdien geen buikpijn meer en nauwelijks nog jeuk aan zijn benen.

 

Het contact met Renske is altijd open en fijn en ze houdt altijd rekening met je voor het plannen van afspraken.

 

Wij en Ewan zijn nog steeds heel erg blij met Renske!

~ Esther ~

---

Renske is twee weken terug langs geweest om mijn paard een MLD behandeling geven.

In het najaar heeft mijn paard vaak minder energie, en is deze periode gevoelig voor regenrot. Dus was het tijd om zijn immuunsysteem een boost te geven.

Na de behandeling die Renske heeft gegeven is hij super energiek en zit goed in zijn vel! Ook genoot hij zichtbaar van de behandeling zelf.

Renske draagt een rustige energie bij zich en neemt goed te tijd.

Wij hadden de behandeling bij de winactie gewonnen, waar wij super blij mee zijn. Wij maken graag weer van het voorjaar een afspraak om ervoor te zorgen dat mijn paard zich fit en gezond blijft voelen.

~ Nina ~

water Schuim

Herstellen doe je niet door even met je vingers te knippen.

Zo ook je paard niet. Geef het proces daarom de tijd, sta open om nieuwe dingen te leren en te proberen en je handen uit de mouwen te steken!

Verlichting klachten

Werken aan het zelfherstellend vermogen van je paard, een goede weerstand en een 'schoon' lichaam. Hiermee stimuleren we onder andere wondgenezing, algehele gezondheid en een verhoogde afvoer van vocht-  en afvalstoffen.

Stroming in het lijf

Ontspanning van lijf en geest zorgen voor het mogelijk maken van genezing en loslaten van wat het paard niet meer nodig heeft, waardoor je kan merken dat je paard makkelijker beweegt, meer ontspannen en/of opgewekter is.

Rust en een plan

Gericht plan om te werken aan de gezondheid van je paard. Je leert over onder andere voermanagement en weet hoe je je paard zelf beter kan ondersteunen op verschillende vlakken.

Werken aan grip op de klachten van je paard!

Manuele Lymfedrainage

Wakker het zelfherstellend vermogen van je paard aan!

€ 75,-

 • Afspraak van ± 60-90 minuten, afhankelijk van de reactie van jouw paard. 

 • Vooraf een digitale intake en praktische tips.

 • Ik bekijk je paard als geheel, met een holistische visie.

 • Je krijgt tips, adviezen en eventueel doorverwijzingen. 

 • We maken samen een plan van aanpak wat betreft management rondom je paard en behandelingen.

 • Ook na de behandeling kan je bij mij terecht voor je vragen en hulp.

 • Bij het aanbrengen van lymfetape wordt € 7,50 extra in rekening gebracht.

 • Exclusief reiskosten: € 0,30 per km (vanaf Haarlem). De eerste 10 km zijn reiskosten vrij. Kosten worden gedeeld op een route of bij meerdere aanvragen op één stal.

Renske Smit KuddeWerk
Tarieven
water Schuim

Praktische informatie

Vooraf ontvang je een online intakeformulier die je tijdig invult. Zo kan ik je paard alvast zo goed mogelijk leren kennen en hier rekening mee houden tijdens de behandeling.

Ik vraag je daarom om alles op te schrijven over onder andere de voeding, huisvesting, voeten, training en (medische) geschiedenis van je paard.

Op deze manier kan ik ook alvast een inschatting maken hoeveel behandelingen er nodig zijn en met welk interval. Toch is niets zo veranderlijk als... een paard. Dus wanneer bijvoorbeeld na de eerste behandeling blijkt dat er wat anders nodig is, passen we het net zo makkelijk aan.

Er zijn ook een aantal uitzonderingen waarbij ik je paard niet direct kan behandelen, namelijk wanneer je paard:

- koorts heeft

- vochtafdrijvers krijgt

- droes heeft

- in de meest acute fase van einschuss zit

- hartklachten heeft.

 

Is er wel één van bovenstaande aan de hand? Neem toch contact op! We overleggen met de dierenarts wanneer MLD wel ingezet kan worden. Zeker bij einschuss is het zaak om zo snel mogelijk te beginnen wanneer kan, om de schade zoveel mogelijk te beperken.

 

De afspraak duurt 1 tot 1,5 uur. Het ligt een beetje aan de reactie van het paard hoe lang precies.

Ik kom bij jou op stal, op de vertrouwde plek van jouw paard. Het is handig om een afspraak te maken wanneer het rustig is op stal zodat je paard geen last heeft van rumoer om hem/haar heen en zich helemaal kan richten op zichzelf.

 

Tijdens de behandeling zelf ben ik vaak stil, zodat je paard helemaal kan ontspannen. Paarden ervaren de behandeling meestal als zeer prettig. Rondom de behandeling geef ik je informatie over wat je verder nog kunt doen om je paard zelf te helpen.

Eventueel tape ik je paard na de behandeling. Hiervoor moet het paard droog zijn.

 

Als je vragen hebt naar aanleiding van de behandeling, kun je mij doordeweeks bereiken via de appen/mailen.

NB: ik ben geen dierenarts en stel geen diagnoses!

Twijfel je of het goed gaat met je paard of is er spoed? Schakel altijd een dierenarts in.

Hier kan ik jou en je paard ook bij helpen:

water Schuim

Benieuwd wat samen aan de slag gaan voor jullie kan betekenen?

Vul hieronder het formulier zo compleet mogelijk in en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.
We bespreken samen hoe ik jullie kan helpen!
Contact
Veelgestelde vragen
 • Rijd je ook paarden in?
  Heel kort: nee, ik rij geen paarden in. Dit is niet mijn specialisme en dit is juist iets waarvoor je naar iemand toe moet die dit met hart en ziel doet. Daarom wijs ik je graag door naar mijn collega Vera Bergmeijer van EnJoy Balance. Kan ik dan niks in het inrij proces voor je betekenen? Jazeker wel! Om je paard fijn 'af te leveren' aan Vera (; en na het inrijden, kom ik jou en je paard heel graag begeleiden.
 • Hoe lang duurt een trainingsperiode?
  Een trainingsperiode duurt minimaal 2 maanden.
 • Hoeveel dagen per week moet mijn paard getraind worden?
  Het aantal trainingsdagen per week, stemmen we samen af. Na een eerste kennismaking kan ik een inschatting maken.
 • Wat kan ik zelf doen tijdens een trainingsperiode?
  Wat jij doet op de dagen dat ik niet train, bespreken we na een training. Om er voor te zorgen dat jij mee leert met je paard, les je in ieder geval om de week naast de trainingen die ik doe. Voor deze les betaal je een lager tarief.
bottom of page