top of page
  • Foto van schrijverRenske

Mok en Manuele Lymfedrainage (MLD)


De herfst heeft nu echt haar intrede gedaan! Regen, blubber, meer op stal,... Alles werkt momenteel mee om mok te ontwikkelen.


Heeft jouw paard momenteel al mok? Of weet je dat hij/zij gevoelig is voor het ontwikkelen van mok?

Zorg dan dat je de boel niet laat escaleren!

Dan wordt het alleen maar lastiger om te behandelen.


Wat is mok?


Mok is een huidontsteking van de kootholte. De huid kan rood zijn (erythemateuze mok), schilferen en soms kunnen er zelfs flinke smetplekken ontstaan met uittredend vocht en vettige, vieze korsten (eczemateuze mok).

Als het nog ernstiger wordt dan dit, en de diepere huidlagen raken mee ontstoken ontstaan dikke plooien en verdikt de huid helemaal. Vaak is de mok dan ook pijnlijk. Mok hoger op het been heet met een mooi woord “Rasp”.

Mok kan flinke jeuk geven en het been kan oplopen (verdikt zijn, lokaal of zelfs uitgebreid). Het risico van (beginnend) mok is een Einschussbeen (een acuut dik, opgelopen en ontstoken been wat acute hulp vraagt en bij de “spoed” hoort, het paard kan flink ziek zijn met hoge koorts). Bij mok kan kreupelheid voorkomen. Bron: Ruth Boerekamp


Tips bij mok

  1. Zorg voor een schone leefomgeving

  2. Houd de plekken droog en schoon

  3. Zorg voor zoveel mogelijk vrije beweging

  4. Neem de voeding van je paard onder de loep (granen en suikers eruit)

  5. Bij lange sokken: scheren (doe dit met beleid om nieuwe plekjes te voorkomen!)

  6. Plekjes behandelen met voedende zalven zoals Mesitran of deze mokolie

  7. Benader een MLD-therapeut om het lymfesysteem te stimuleren


Lees hieronder het verhaal van Blue


Blue had al een tijdje last van mok. Eerst was het nat, daarna werd het droger met korsten. Daarnaast kreeg ze er ook een dik been van die maar niet weg wilde. Ook het verzorgen van de plekken was lastig omdat Blue er last van had.


De eigenaresse van Blue was eerst zelf aan de slag gegaan met zo natuurlijk mogelijke producten, maar dit hielp helaas onvoldoende. De dierenarts schreef daarom een hormoonzalf voor maar haar koot werd maar niet rustiger. Een badje Hibiscrub leek de huid wat te kalmeren.


Om de mok ook van binnenuit aan te pakken (naast de juiste voeding), maakte de eigenaresse van Blue een afspraak voor Manuele Lymfedrainage (MLD).


Toen ik langs mocht komen, zag het er gelukkig al een heel stuk rustiger uit dus ik hoopte dat MLD het laatste zetje in de goede richting zou zijn.


Na een paar dagen kreeg ik deze foto (24-01)! Het been weer bijna net zo dun als normaal en de mok zo goed als weg! Blue blij, eigenaresse blij, ik blij!


Heeft jouw paard ook last van (chronische) mok?

Voel je welkom om contact met mij op te nemen zodat we kunnen kijken hoe ik jouw paard kan ondersteunen met MLD.

Lieve groet, Renske



45 weergaven0 opmerkingen
bottom of page