top of page
  • Foto van schrijverRenske

Tandarts en MLD

Het lijkt wel tandartsen-tijd! Van veel paardeneigenaren hoor ik dat hun paard binnenkort naar de tandarts gaat en ik zie veel berichten op social media voorbij komen.

Ook wij zijn weer bijna aan de beurt: december. Ik weet nog dat ik dat de eerste keer tandarts voor Lisa zo spannend vond. Je paard gesedeerd, veel geluid, goed helpen met wakker worden,...

In de jaren daarna werd dat gevoel steeds minder, tot afgelopen jaar toen het leek alsof ze en paar keer haar balans verloor. Dat was wel even spannend, zeker met haar PSSM (2).


Gelukkig heb ik een hele fijne tandarts en ben ik vooral altijd heel blij als ze er is en Lisa haar tanden weer mooi bijgewerkt zijn.


Na de tandarts laat ik áltijd de osteopaat langskomen. Maar ik geef Lisa ook Manuele Lymfedrainage (MLD). Lees hier wat MLD is.

Waarom? Je leest het hieronder!


💉 De sedatie die je paard (waarschijnlijk) heeft gekregen is een flinke belasting op het lijf, onder andere op de darmen. Wanneer je vlot na het tandartsbezoek een MLD afspraak maakt, help je je paard om het lijf te op te schonen waardoor de resten van de sedatie, en eventuele verzuring, sneller het lichaam verlaten.

Zeker wanneer je paard last heeft van zomereczeem, CPL, disbalans in de darmen of andere klachten is het belangrijk om het lichaam zo snel mogelijk te ontdoen van deze ballast.


😬 De tandarts gebruikt een mondsperder om goed bij alle tanden te kunnen komen. Zo'n mondsperder geeft behoorlijk wat spanning op het hoofd en kaakgewricht. Daarom is het fijn als de tandarts de mondsperder even regelmatig dichtdoet. Doet je tandarts dat niet zo vaak? De moeite waard om dat eens te vragen!

MLD rondom het hoofdgebied kan verlichting geven wanneer je paard bijvoorbeeld hoofdpijn heeft gekregen van de mondsperder.


Plan een MLD afspraak na een tandartsbezoek voor het sneller afvoeren van sedatie, ontspanning, herstel en zuivering van het lijf. Zeker belangrijk voor paarden met zomereczeem, CPL, disbalans in de darmen of andere klachten.

😱 Hoe vaak je paard ook naar de tandarts gaat, het geeft toch altijd wel een beetje stress. Is het (denk je) niet per se mentaal, dan sowieso op celniveau (zie 1.). Vond je paard het spannend? Met MLD mag je paard in de lymfemodus komen. Dit is het parasympatische deel van het zenuwstelsel die voor rust, herstel en ontspanning zorgt.


🏋️‍♀️ Als je paard gesedeerd is, en met het hoofd in het halster hangt (of op zo'n paal leunt), zijn dat vaak geen alledaagse houdingen. MLD is niet direct gericht op spieren en bot, maar kan bijdragen om weer zachtheid en doorstroming in het lijf te brengen en verhoogd het afvoeren van afvalstoffen na het tandartsbezoek.


Is jouw paard net naar de tandarts geweest? Of gaat hij/zij binnenkort? En vind je het ook belangrijk om je paard te ondersteunen met manuele lymfedrainage?

Als je hieronder op de knop klikt, kan je contact met mij opnemen. Ik werk in de omgeving van Haarlem en kom geregeld in Noordwijk, De Beemster en Loosdrecht.
24 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page